Sezóna švestek!

Jsou roky, kdy je švestek hodně a pak jsou roky, kdy je jich šíleně moc. Jako třeba letos. Pak nezbývá, než se s tím nějak vyrovnat. Co si budem povídat, i přes všechna opatření (suším, rozdávám sousedům – vyměňujeme za meruňky, vajíčka…, nosím do oblíbených kaváren apod.)  Mi jich ale i tak hodně končí pod stromem jako Ppotrava vos a včel. Letos jsem ale poprvé hecla i výrobu povidel! (a chutney, ale o tom až v příštím článku)

Já nevím jak vy, ale já měla o vaření povidel jen velmi kusé představy. A ty se opíraly o Křemílka a Vochomůrku. Jak stále míchali a míchali. A nějak jsem nabyla dojmu, že povidla jsou děsně komplikovaná a nemá smysl se s tím patlat. Jíst je – to jo. Nejlepší buchty jsou podle mě ty povidlové. Ale vaření musí být horor, ne?

Ne. Je to kupodivu strašně jednoduché! Obzvlášť, když máte dobré švestky:) A ani nemusíte trávit hodiny u plotny. Nejhorší je podle mě to plnění lahviček a víčkování, u kterého se vždycky opařím a upatlám (jop, hodlám si pořídit více sklenic s patentem a vyhodit postupně všecky nastřádané přesnídávkové skleničky). Co budeme/te potřebovat?

švestky (3 kg – odhadem, mě došly baterky ve váze, takže… by očko)

cukr (1/2 kg)

ocet (1 dcl)

skořice (špetka)

pevnou vůli (vysvětlím dál)

povidla2

Do solidního hrnce hodíte vypeckované švestky (nesnažte se je krájet, je to plýtvání časem), cukr a ocet. A necháte být. Přes noc. Ráno zapnete plotnu na čtyřku (mírný plamen) a necháte cca půl hodiny. Poté snížíte plamen. A nakouknete až po hodině. Na nic nesaháte (smrtelně důležité!!!). Po další hodině znovu. A pak zas. Vaříte takhle minimálně tři a půl hodiny, spíše pět. Závisí to na množství tekutiny, kterou švestky pustily.

Jakmile máte za to, že je to dost hutné, přisypete trošku skořice, promícháte a hned  odstavíte. Počkáte na rozumnou teplotu a rozmixujete.

Dochutíte – někdo používá ještě badyán někdo víc skořice, o něco víc cukru… a pomalu přivedete k varu. Pokud je to řídké (jop, to se stalo mě), musíte už míchat a odpařovat jako u omáček, protože už se to chytá. Bacha, při chladnutí tuhnou, takže postupujte jako u marmelád.

povidla3

A pak už jen lijete do vyvařených sklenic a hned uzavíráte a pokládáte víčkem mdolů. Pokud jste šikovnější než já, ani se neopaříte. A nebudete se muset hned sprchovat. Mi se povedlo být flekatá od hlavy až k patě Ale vonělo to parádně!!

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s