Co s přerostlou rukolou? Pesto!

Rukola je boží. Na tom se asi shodneme. Málokdy ji ale zvládnu sklidit, když má ty roztomilé, malé, nejchutnější lístky. Prostě je mi jí líto trhat „když je jí tak málo“ a najednou je monstrózní. Každý rok. Nepoučitelná! Takže pak sbírám po hrstech spíše větší listy… A je z nich naprosto dokonalé a jednoduché pesto!

Stačí pořádný mixér a několik málo ingrediencí:

rukola (nečekaně!)

slunečnicová semínka

olivový olej

sůl

česnek

citron

31439572_249503612290743_8851129008016850944_n
Anebo ji snězte rovnou:)

A jak na to?

Lehce opražím semínka. Většinou k tomu využiju chladnoucí troubu po pečení oběda – vysypu je na pečící papír a nevšímám si jich. Mezitím si jdu otrhat na záhon mísu rukoly. Když jsou semínka lehce hnědá, nechám je vychladnout. Pak přisypávám po troškách do mixeru. Rozšmelcuju, dosypu, znovu a znocu… a průběžně dochucuju. Poměr? Odhadem 250 g semínek čtyři plné hrsti zeleného, celý citron, stroužek česneku a olej dle požadované konzistence, sůl postupně tak aby mi to vyhovovalo.

Kolik vydrží?

Nic moc. Většinou toho kupu sním, namažu na chleba a pak jdou skleničky do lednice. Bohužel i když na ně naliju vrstvu oleje, občas se začnou kazit, takže se snažím zkonzumovat do pár dní.

Využití?

Na chleba, do těstovin, na noky… Nebojím se, že by se nesnědlo:)

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s